photography

Deze merkwaardige vlinder, behorende tot de familie van de pijlstaarten,  is het een nachtvlinder die dagactief is en dit liefst bij warm en mooi weer want dan functioneert zijn lichaam optimaal.

Het is een vanuit het zuiden oprukkende soort, die waarschijnlijk onder invloed van de klimaatopwarming af en toe onze bloementuinen en natuurgebieden opzoekt.

Zijn naam kolibrievlinder moet je echt niet ver gaan zoeken; hij gedraagt zich als het ware als een kolibrietje, vliegt voor- en achteruit, kan stil blijven hangen voor een bloem

en terwijl ie dan zijn tot 3 cm lange zuigslurf ontrolt kan hij diep in de bloemkelken gaan op zoek naar nectar.

Wist je dat deze vlinder een vleugelslag van tot 80 slagen per seconde kan halen waardoor hij ook een heel hoog energieverbruik heeft en honderden nectarrijke bloemen per dag moet bezoeken.

Vlinderstruiken, verbenasoorten en andere buisvormige bloemen worden het liefst door deze luchtacrobaat met een bezoekje bedankt.

 

De wetenschappelijke naam Macroglossum stellatarum kunnen we dan ook door deze vlinder te observeren gemakkelijk ontleden;

Waarbij het eerste deel naar de lange tong verwijst (grote (macro) tong (glossus)).

Het tweede naamsdeel stellatarum verwijst dan weer naar de oude naam (Stellatae), de huidige plantenfamilie van de sterbladigen (Rubiaceae), de voornaamste voedselplanten  voor de rupsen.

Ander namen voor de kolibrievlinder zijn meekrapvlinder (slaat op de plant waarvan de meeste rupsen leven, de meekrap)onrustvlinder of onrust (genoemd naar het overactieve en snelle fourageergedrag).

 


Related Works


Leave a comment!

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.