photography
Bleek bootsmannetje (Notonecta lutea)
Bleek bootsmannetje (Notonecta lutea)

08 juni 2015. Bootsmannetjes op vers gegraven poelen Sint-Maartensheide.

Deze ruggezwemmer bevolkt samen met schrijvertjes en talloze waterkevers de versgegraven poelen op de Sint-Maartensheide te Bree.

Dat dit een geduchte rover is moeten we jullie niet meer vertellen.

Bootsmannetjes behoren tot de wantsen, het lijken net roeibootjes die net onder het wateroppervlak voort bewegen.

Deze beweging verloopt met schokken en stoten en gebeurt dmv een stel lange borstelige spatelvormige poten die als roeispanen gebruikt worden.

Dit rugzwemmen heeft tot doel om de prooien beter te kunnen waarnemen. De meeste beestjes die deze wants op het menu heeft staan bevinden zich eigenlijk juist op het wateroppervlak en dan is het handig op ze te verschalken van onderuit en ze dadelijk een prik met doe scherpe zuigmond te verkopen.

Zelfs een mensenhand kan een pijnlijke prik van dit beestje ervaren als je het vastneemt.

Deze veelvraat verorbert massa’s muggenlarven, visjes, insecten, dikkopjes en zelfs soortgenoten als de honger niet anders te stillen valt.

De grootste vijanden zijn padden en kikkers,  sommige vissensoorten en de oeverspinnen uit het geslacht Dolmedes.

De ademhaling bij deze insecten gebeurt door het achterlijf met een adembuis net boven het water uit te steken om lucht aan te zuigen. Deze lucht wordt dan door de fijne haartjes op de buik vastgehouden en vormt een duidelijke belemmering bij het zwemmen onder water daar deze wants stopt met roeien ze telkens naar het oppervlak schiet. Ook hier heeft moeder natuur aan gedacht en dit eigenaardig beestje voor zien van weerhaakjes aan de poten waardoor ze zich goed kunnen vastgrijpen aan de onderwaterplanten en zo ook van onderwater uit hun hindernis kunnen jagen of hun kunnen verstoppen voor belagers.

 

Wantsen gaan door larvenstadia en vervellen meermaals. De bootsmanlarven lijken al precies op het imago met dit verschil dat ze steeds een beetje groeien maar nog niet kunnen vliegen en hierdoor aan het water gebonden zijn.

afbeelding van admin
About the Author:
gelieve alleen contact voor updates en fouten


Leave a comment!

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.