photography
Long-tailed tit / Staartmees (Aegithalos caudatus) Long-tailed tit / Staartmees (Aegithalos caudatus) Long-tailed tit / Staartmees (Aegithalos caudatus)
feb 09
afbeelding van Koen Wellens

Aegithalidae

Aegithalidae

De familie van de staartmezen kent maar één soort met maar liefst 17 ondersoorten.

Staartmezen zijn hyperkinetisch in hun doen als ze fourageren. Hun voedsel bestaat meestal uit ongewervelden en kleine insecten.

In de winter vormen staartmezen vaak grote groepen van wel meer dan 50 stuks, ze onderhouden dan ook een sterke sociale band en communiceren met elkaar d.m.v. contactgeluiden die bestaan uit korte trillers en zachte klikgeluidjes. In het voorjaar echter gaan ze echt hun territorium afbakenen en leven ze als koppel dat geen soortgenoten in hun gebied dulden. 

Hun nest is bolvormig en bestaat uit een wirwar van verschillende zachte materialen zoals veertjes, spinrag en mos. De nestopening bevindt zich aan de bovenkant en als de staartmees op zijn eitjes of jongen zit moet ie zijn staart naar boven over zijn rug plooien.   

afbeelding van Koen Wellens
About the Author:

Related Works


Leave a comment!

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.