photography
Eurasian lynx / Euraziatische lynx (Lynx lynx) Eurasian lynx / Euraziatische lynx (Lynx lynx)

LYNX LYNX

LYNX LYNX

De Euraziatische lynx (Lynx lynx) is eigenlijk een nachtactief roofdier met een typisch kort staartje van 11 à 25 cm met een zwart puntje.

Deze forse katachtige kan van 18 tot wel  35 kg wegen, met een schofthoogte van 60 à 75 cm en een kop-romplengte van 80 à 130 cm. Gepluimde oren en bakkebaarden zijn ook karakteristieke eigenschappen van deze hoog op zijn poten staande jager. De lynx zijn vacht is geelbruin met kleine zwarte en bleke vlekken die ook op de poten te zien zijn, de wintervacht is deze bleker en veel dikker. 

De haarkussens onder aan de  voeten en de dikke vacht zorgen dat de lynx heel goed bestand is tegen koude temperaturen.

Lynxen zijn echte killers die houden van de verrassingaanval, dit door het speuren, beloeren en besluipen van hun prooi. Ze inspecteren wildwissels voortdurend op recente betreding en hun voedsel bestaat hoenderachtigen, knaagdieren, reeën en hazen. Grote dieren zoals hertachtigen worden vaak geslagen vanuit een boom en bij de keel gegrepen terwijl de kleinere beslopen worden.

Het territorium is afhankelijk van de prooidieractiviteit en kan tot 1.000 km² groot zijn. Een mannetje heeft een apparte territorium dat dat van verschillende wijfjes overlapt. Het hol van een lynx is meestal een dassenburcht, rotshol of gewoon beschutting in dicht struikgewas. Een territorium voorkeur gaat uit naar een gebied met dichte ondergroei in grote naaldwouden of gemengde bossen.  Lynxen kunnen tot op een hoogte  van maximum 2.000 m. waargenomen worden.

De maximum leeftijd varieert van 15 jaar in het wild tot 20 jaar in gvangenschap.

De geslachtsrijpheid bij vrouwtjes is na 22 maanden, bij de mannetjes pas na 30 maanden. 

De paartijd duurt van januari tot maart en na een draagtijd van 74 dagen worden in mei of juni de jongen blind geboren. Een worp bestaat meestal uit 2 à 3 jongen die na 4 maanden eerst uit hun nest komen, na 16 dagen hun ogen openen en gedurende 2 tot 6 maanden gezoogd worden. 

De opvoeding gebeurt door het wijfje dat enkel in de eerste maanden bijgestaan word in voedselaanbreng door het mannetje.

De jongen zullen ongeveer een jaar bij de moeder blijven, daarna moeten ze op hun eigen benen staan en een eigen territorium zoeken. In de periode tussen op eigen benen staan en een eigen territorium bezitten vallen echter de meeste slachtoffers door verkeersongevallen, ondervoeding en stroperij.

 

 

 

 

 
afbeelding van Koen Wellens
About the Author:

Related Works


Leave a comment!

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.