photography
Eurasian brown bear / Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) Eurasian brown bear / Europese bruine beer (Ursus arctos arctos)

URSUS ARCTOS

.URSUS ARCTOS

Ursus arctos is de wetenschappelijke naam voor Bruine beer, een roofdier uit de familie van de Ursidae (Beren).

Ursus is het latijn voor beer en Arctos betekent ook beer maar dan in het grieks.

Beren zijn dieren met een nogal stevige lichaamsbouw en een opvallende schouderbult. Hun voorpoten zijn sterk ontwikkeld en de opvallend lange klauwen zijn niet intrekbaar.

Beide geslachten kunnen een lengte bereiken van 1,7 tot 2,80 meter, hun stompstaart heeft een lengte van 5 tot 20 cm. maar de mannetjes hun gewicht kan wel dubbel zo veel zijn als dat van de vrouwtjes (variërend van 80 tot wel meer dan 600 kg). De bruine beer zijn vacht is meestal donkerbruin maar kan ook van blond tot zwart gaan. Een leeftijd van 25 jaar bereiken in het wild is geen uitzondering bij bruine beren maar in gevangenschap kunnen ze veel ouder worden. 

Het voedsel van bruine beren bestaat hoofdzakelijk uit knollen en wortels, planten, vruchten, aas en als het kan gevangen worden ook vers vlees of vis.

In koude streken kunnen bruine beren een winterslaap houden. De beer kan deze winterslaap op elk moment onderbreken omdat die niet diep is.

Bruine beren komen in het wild voor in het noordelijk halfrond boven de kreeftskeerkring (23°26'), maar de meeste zelfs boven de 60° noorderbreedte.

We kennen in deze familie zeker 11 nog levende ondersoorten, gekend zijn 3 uitgestorven ondersoorten:

° Abruzzenbeer (Ursus arctos marsicanus): Leeft in de Apennijnen.

° Atlasbeer (Ursus arctos crowtheri): Uitgestorven en kwam voor in het Atlasgebergte.

° Californische grizzlybeer (Ursus arctos californicus): Uitgestorven en kwam voor in Californië.

° Europese bruine beer (Ursus arctos arctos): Leeft in Centraal- en Oost-Europa en Scandinavië.

° Gobibeer (Ursus arctos gobiensis): Komt voor in het zuidwesten van Mongolië.

° Grizzlybeer (Ursus arctos horribilis): Leeft in het noorden en midden van Alaska en het noorden en westen van Canada.

° Isabelbeer (Ursus arctos isabellinus): Komt voor in het westen van de Himalaya, in het Tiensjangebergte en het Pamirgebergte.

° Kamtsjatkabeer (Ursus arctos beringianus): Leeft op de Koerilen en in Kamtsjatka.

° Kodiakbeer (Ursus arctos middendorffi): Komt voor op de eilanden van en rond Kodiak.

° Mexicaanse beer (Ursus arctos nelsoni): Uitgestorven en kwam voor in het noorden van Mexico en de grens met de USA.

° Oessoeribeer (Ursus arctos lasiotus): Leeft in Hokkaido en het oosten van Rusland.

° Oost-Siberische bruine beer (Ursus arctos collaris): Leeft in oosten van Siberië en in de Taïga.

° Syrische bruine beer (Ursus arctos syriacus): Komt voor in Afganistan, Irak, Iran, Pakistan, Turkije en Transkaukasië. 

° Tibetaanse bruine beer (Ursus arctos pruinosus): Leeft in het Tibetaanse Hoogland.

 

afbeelding van Koen Wellens
About the Author:

Related Works


Leave a comment!

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.