photography
Wild zwijn (Sus Scrofa) / Wild Boar Wild zwijn (Sus Scrofa) / Wild Boar

SUS SCROFA

SUS SCROFA

Sus scrofa is de latijnse naam voor het wilde zwijn, ook wel everzwijn of kortweg ever genoemd.

Wie ooit de kans heeft gehad om een jong everzwijntje te zien weet dat dit schatje in zijn gestreept pakje je in beroering brengt. Als je verder leest dan zal dat schatje uitgroeien tot een gevaarlijke woesteling die er niet voor terugschrikt om ook mensen aan te vallen.Deze horizontale strepen zijn een goede camouflage voor deze biggetjes die ook wel onder de naam frislingen gekend zijn. Maak je geen illusie dat dit zwijnenpyamaatje voor eeuwig op hun lijf geplakt blijft, niets is minder waar want binnen de 5 maanden is dat maatpakje te klein en ruilen ze het voor een ruiger costuumpje.In de winter heeft de ever een donkerder en langer borstelachtig behaarde vacht dan in de zomer (in het voorjaar vallen immers de winterharen uit en wordt de vacht dus korter en lichter van kleur).

Wilde zwijnen hebben een kort gedrongen en stevig lichaam met een sterke afgeplatte snuit die eindigt op een wroetschijf, de staart van deze wroeter eindigt in een pluim (bij volwassen dieren).

Wat opvalt is dat de achterpoten korter zijn dan de voorpoten en het zo lijkt of het dier altijd bergop loopt.

De kop-romplengte van evers is tussen de 1,20 m. en 1,80 m., de gemiddelde schofthoogte bedraagt 0,9 m.

Het gewicht van wilde varkens gaat van ongeveer 1 kg. voor een pasgeboren big tot 80 à 100 en zelfs tot wel 200 à 300 kg. (afhankelijk van hun leefgebied in Europa en Rusland).

Een groot deel van de wilde zwijnen hebben genen van gedomesticeerde tamme varkens, verkregen na kruisingen van wilde varkens met tamme varkens in zogezegde wildkwekerijen voor de jacht. Het resultaat is dat er grotere worpen zijn tot wel 12 biggen en dat er meerdere keren per jaar geworpen wordt.

De jongen worden geboren in een nest dat door moeder zeug wordt gemaakt van plantaardige materialen uit de directe omgeving (bladeren, grassen, riet, varens, ...) in een gegraven kuil. In dit nest verblijven de jongen  de eerste week van hun leven samen met hun moeder daarna sluiten ze zich terug aan bij de rotte (groep).

Een rotte bestaan uit 2 à 3 vrouwtjes (soms meer) met hun jongen en één- en tweejarige zwijnen en kan 20 tot wel 50 stuks bevatten.

De mannetje (keilers) leven buiten het paarseizoen sollitair en onvolwassen mannetjes leven soms in groepsverband maar zeker niet bij een rotte want de zeugen maken zeker komaf met jonge mannetjes die al van af 7 maanden geslachtsrijp kunnen zijn. Bij de jonge zeugen is de geslachtsrijpheid eerder gewichtsbepalend (vanaf 40 kg. gewicht kan een ovulatie tot stand komen) dan leeftijd gebonden (tss 8 en 15 maanden). 

Eenjarige evers worden overlopers genoemd.

De rauschtijd (paartijd) is van september tem maart en de draagtijd bij een zeug is ongeveer 114 dagen. Oudere zeugen hebben meestal grotere worpen dan jongere zeugen, alhoewel dat de grootte van de worp sterk beinvloedt wordt door het voedselaanbod en de conditie van de zeug. Frislingen kunnen redelijk goed tegen koude, echter veel regen in combinatie met veel wind en lage temperaturen zijn nefast.

Everzwijnen kunnen gevaarlijk uit de hoek komen en mens en dier zwaar verwonden en/of doden met hun houwers (benaming voor de onderste slagtanden). Het zicht van dit wandelend spek is aan de slechte kant en iets of iemand die stil staat zullen ze niet visueel herkennen. De reukzin is dan weer superieur en met de tastzin van hun wroetschijf vinden deze omnivoren (alleseters) een ruim aanbod voedsel zowel onder de grond (muizen, regenwormen, kevers, maden, truffels, hagedissen, kikkers, wortels en knollen) als boven de grond (kruiden, aas, jonge vogels, eieren, klavers, grasen, maïs, erwten, bonen, aardappelen, bieten, eikels, kastanjes, granen, ...)

Het gehoor van deze evers is ook zeer goed ontwikkeld en ze zijn dan ook moeilijk om de tuin te leiden en ze zijn zeker niet zo stom als het achterste van een varken.

De ouderdom van een everzwijn kan tot 10 j. in het wild en 20 j. in gevangenschap varieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Koen Wellens
About the Author:

Related Works


2 Comments:

 1. anon
  okt 23, 2017

  Wat een "schatje" mooi gevat Koen.

 1. afbeelding van Koen Wellens
  nov 12, 2017

  Bedank Roos, pas op schatjes worden ook groot en ... .

   


Leave a comment!

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.